De Pil

De combinatiepil
De anticonceptiepil is een klein tabletje dat je dagelijks slikt. Als we het hebben over ‘de pil’ bedoelen we meestal de combinatiepil. Die dankt zijn naam aan het feit dat er twee hormonen in zitten: oestrogeen en progestageen. Deze hormonen voorkomen een ovulatie (eisprong) en daarmee een zwangerschap.
De combinatiepil slik je 21 dagen achter elkaar waarna je een stopweek (7 dagen) hebt. Tijdens die stopweek vindt een menstruatie plaats. Ook tijdens de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap. Om een menstruatie te voorkomen kun je ervoor kiezen de stopweek over te slaan en direct te starten met een nieuwe strip.
De anticonceptiepil is voor 99% betrouwbaar. Als je antibiotica gebruikt of hebt moeten overgeven kan de pil zijn werking verliezen en kan je alsnog zwanger raken. Om de betrouwbaarheid te vergroten is het belangrijk om de pil elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in te nemen. 

Vanaf vier weken na de bevalling mag je starten met de combinatiepil. Als jouw eigen menstruatie dan nog niet op gang is gekomen, is het belangrijk om de eerste zeven dagen van de pilstrip aanvullende anticonceptie te gebruiken, zoals een condoom. Als je borstvoeding geeft is het verstandig de combinatiepil de eerste zes maanden niet te gebruiken. In plaats daarvan kun je kiezen voor een methode met minder of geen hormonen. 


De minipil (Cerazette)
In de minipil zit alleen het hormoon progestageen. In de strip van de minipil zitten 28 tabletten, je hebt hierbij dus geen stopweek. De menstruatie kan hierdoor onregelmatiger zijn of zelfs helemaal uitblijven. Bij de minipil is het belangrijk om hem elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen. Bij goed gebruik is de minipil voor 99% betrouwbaar.
Vanaf zes weken na de bevalling kun je starten met de minipil. Ook hier geldt dat als jouw eigen menstruatie nog niet op gang is gekomen het van belang is om de eerste zeven dagen van de strip aanvullende anticonceptie (bijvoorbeeld een condoom) te gebruiken.

De minipil kun je ook gebruiken als je borstvoeding geeft. Het is alleen dan een veilige anticonceptie wanneer je óók nog nachtvoeding(en) geeft.