Wat kost anticonceptie?

Anticonceptie voor vrouwen tot 21 jaar wordt vergoed vanuit de basis verzekering. 

Als je kiest voor een spiraal of implanon dan zijn er geen kosten voor plaatsing.  
De kosten voor het middel wat je kiest wordt echter wel verrekend met het eigen risico. Vrouwen van 21 jaar en ouder moeten de kosten voor anticonceptie helemaal zelf vergoeden of zijn aangewezen op een aanvullende verzekering om in aanmerking te komen voor  (deels) vergoeding  van de kosten. 

Hoeveel je kwijt bent aan anticonceptie ligt aan wat voor middel je kiest en aan wat je verzekering vergoedt. In de volgende tabel zie je een overzicht  de anticonceptiemethoden, wat je moet afrekenen bij de apotheek en je kan zien wat het gemiddeld per jaar kost.

 

middel recept kosten +/- per jaar
de 'pil' 2 x per jaar €20.- €40,-
hormoonspiraal 1 x per 5 jaar €145,- €29,-
koperspiraal 1 x per 10 jaar €70,- €7,-
hormoonstaafje 1 x per 3 jaar €140,- €47,-
vaginaalring 4 x per jaar €45,- €180,-
hormoonpleister 4 x per jaar €22,- €88,-

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe hoog deze bedragen precies voor jou zijn en welke vergoeding je krijgt, hangt af van je zorgpolis en van de afspraken die zijn gemaakt  tussen je zorgverzekeraar en apotheek.
Ben je benieuwd hoe jij precies verzekerd bent en wat jouw ziektekostenverzekeraar vergoedt? Neem dan contact op met je eigen verzekeraar. Voor een algemeen overzicht kan je een vergelijkingssite raadplegen.
Op https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/anticonceptie.aspx  zie je welke ziektekostenverzekeraar zal vergoeden. ASR, Ditzo en Amersfoortse vergoeden géén plaatsing of verwijdering van spiraal of hormoonstaafje.