Menstruatiecylus
De menstruatiecyclus is het natuurlijke proces in jouw lichaam dat zich ongeveer elke maand herhaalt. Het doel van deze cyclus is het voorbereiden op een mogelijke zwangerschap. De cyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar kan variëren tussen 21 en 35 dagen. Een overzicht van de verschillende fasen van de cyclus:
1. Menstruatiefase
(dag 1-7)
Wat gebeurt er?
De cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie. Als er geen zwangerschap is opgetreden, wordt het baarmoederslijmvlies (dat tijdens de vorige cyclus was opgebouwd) afgestoten, je krijgt daardoor bloedverlies.
Hormonen: De niveaus van oestrogeen en progesteron zijn laag.
Duur: Deze fase duurt meestal 3 tot 7 dagen.
2. Folliculaire fase
(dag 1-13)
Wat gebeurt er?
In de eierstokken beginnen zoogenaamde follikels, dat zijn blaasjes die een eicel bevatten te rijpen. Uiteindelijk ontwikkelt meestal één follikel zich volledig.
Hormonen: Het hormoon FSH stimuleert de groei van de follikels, en het oestrogeengehalte begint te stijgen. Dit zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies opnieuw wordt opgebouwd.
Duur: Deze fase overlapt met de menstruatiefase en loopt door tot aan de ovulatie.
3. Ovulatiefase (rond dag 14)
Wat gebeurt er?
Door een piek in het LH hormoon barst de follikel open, de eicel komt vrij uit de eierstok. Dit heet de ovulatie.
Hormonen: Er is een plotselinge stijging van LH en een piek in oestrogeen.
Belangrijk: Dit is de vruchtbare periode. Als de eicel wordt bevrucht door een zaadcel, kan een zwangerschap beginnen.
4. Luteale fase (dag 16-28)
Wat gebeurt er?
De lege follikel verandert in het zgn. gele lichaam, dat progesteron produceert. Dat hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dik en klaar blijft voor een mogelijke innesteling van een bevruchte eicel.
Hormonen: Progesteron domineert deze fase. Als er geen bevruchting plaatsvindt, neemt het niveau van progesteron af, waardoor het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten (menstruatie).
Belangrijk: Als er wel een bevruchting optreedt, blijft het gele lichaam progesteron produceren totdat de placenta dit overneemt.
De cyclus kan van persoon tot persoon verschillen, en zelfs van maand tot maand.
Symptomen: Buikpijn, stemmingswisselingen, gevoelige borsten en vermoeidheid, vooral tijdens de menstruatie en de luteale fase.
Invloed van hormonen: De schommelingen in hormonen zoals oestrogeen en progesteron hebben invloed op het lichaam en kunnen ook het energieniveau, de stemming en zelfs de eetlust beïnvloeden.