Plaatsing en verwijdering van anticonceptie

 

Hormoonstaafje (Implanon)

Op welk moment de Implanon geplaatst kan worden hangt af van je persoonlijke situatie.

  • Wanneer je minimaal een maand geen andere vorm van anticonceptie hebt gebruikt, dan plaatsen we de Implanon tijdens de menstruatie.
  • Wanneer je gebruik maakt van de pil, hormoonpleister of ring, dan plaatsen we de Implanon uiterlijk op de dag na je stopweek.
  • Wanneer je net bevallen bent en borstvoeding geeft is plaatsing van de Implanon mogelijk vanaf vier weken na de bevalling. De eeste 7 dagen is het gebruik van een condoom nodig.
  • Wanneer je net bevallen bent en flesvoeding geeft, kan de Implanon in principe direct na de bevalling worden geplaatst.

De Implanon wordt ingebracht aan de binnenkant van de linker- of rechterbovenarm; de voorkeur gaat uit naar de niet dominante arm. Het plaatsen is een korte, eenvoudige handeling  en duurt zo'n 30 seconden. Voor de plaatsing wordt de huid eerst verdoofd, hierdoor voel je weinig tot niets van het inbrengen.

Je kunt op elk gewenst moment stoppen met het gebruik van de Implanon. Om het staafje te verwijderen wordt er een kleine insnede gemaakt en de Implanon wordt dan met een klemmetje verwijderd. Wanner je graag opnieuw gebruik wilt maken van een nieuw staafje kan er direct een nieuwe worden geplaatst.

 

Het Spiraaltje

 

Zowel het koper als hormoonspiraal worden meestal vlak of tijdens de menstruatie geplaatst. We weten dan zeker dat je niet zwanger bent en het spiraaltje is direct betrouwbaar. Wanneer je net bevallen bent, is plaatsing vanaf 10 weken na de bevalling mogelijk.

Het spiraaltje wordt geplaatst door een bekwame verloskundige. Het inbrengen van een spiraal is eenvoudigen gaat vrij snel. De afspraak voor het plaatsen duurt zo'n 20 minuten. Het daadwerkelijk plaatsen duurt een paar minuten.  Vrouwen ervaren dit vaak als gevoelig en daarom advisren we om een uur voor de plaatsing 1000 mg paracetamol of 400 mg Ibuprofen in te nemen.
Voor de plaatsing wordt eerst een inwendig onderzoek verricht om de ligging van de baarmoeder te controleren. Vervolgens wordt een speculum of eendebek ingebracht om de lengte van de baarmoedermond te meten. Is alles in orde, dan wordt het spiraaltje via een dun hulsje naar binnen gebracht. Dit hulsje wordt teruggetrokken, het spiraaltje blijft zitten en de draadjes worden op de juiste lengte afgeknipt. Deze draadjes zijn nodig om de locatie van de spiraal (zelf) te controleren en om het spiraaltje eventueel later te verwijderen, hiervoor kun je ook bij ons terecht.

Voordat je een spiraal laat plaatsen is het belangrijk om zeker te weten dat je geen SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening) hebt. Dit kan eenvoudig getest worden met een vaginale kweek. Deze testen kun je kopen bij de apotheek maar ook online via soacare.nlsoapoli-online.nl of bij je huisarts.
Ben je jonger dan 25 jaar? Bij JIP, Jongeren Informatiepunt den haag kun je terecht voor een gratis SOA test: www.jipdenhaag.nl
Test jezelf in ieder geval op aanwezigheid van Chlamydia en Gonorroe.

 

Nazorg

Na het starten met anticonceptie brengen wij jouw huisarts op de hoogte van de gekozen methode, het is belangrijk dat hij/zij het weet. Als je gestart bent met hormonale anticonceptie kun je in het begin bijwerkingen ervaren. De meest gehoorde bijwerkingen zijn: hoofdpijn, misselijkheid, gevoelige borsten, libidoverlies en stemmingswisselingen. Meestal heeft het lichaam zo'n drie maanden nodig om aan de hormonen te wennen. Om die reden bellen we je na deze termijn om samen te kijken of het gekozen anticonceptiemiddel de juiste keuze is voor jou.

Wnneer je een spiraal heb laten plaatsen bij ons willen we je graag na 4 tot 6 weken nogmaals zien voor een nacontrole. Met behulp van een echo controleren we of het spiraaltje nog op de juiste plek zit.

Natuurlijk is het altijd mogelijk om ons te bereiken als je klachten of vragen hebt je kunt dan een afspraak maken of even bellen.